Napa Valley

Napa Valley


Här kommer ett inlägg ifrån onsdags som jag inte hade tid att posta.

Fredagen den 18 november åkte jag tillsammans med 3 andra tjejer till Napa Valley där vi stannade hela helgen. Värdföräldrarna till en av tjejerna hade en "stuga" där som vi fick låna. Iallafall tänkte jag stuga, men det visade sig vara ett envåningshus med det klassiska amerikanska köket och vardagsrummet i ett stort rum, öppen och fint, samt 3 sovrum, 2 badrum och ett garage. Inte alls illa. Vi kom dit på fredagskvällen efter att ha shoppat mat på ett ställe vars namn jag inte kan komma ihåg. Denna butik säljer allt på storpack, och då menar jag storpack, vilket gör det billigare i längden, vilket i sin tur gör att alla inte får shoppa här. Man måste ha ett medlemsskap där man betalar en viss summa/år för att få handla i denna butik men supersizeförpackningar. En av tjejerna jag åkte med hade om jag förstod det rätt fått ett gratis medlemsskap via sin värdmamma som också var medlem. Efter att ha shoppat cupcakes, kyckling, chips, juice, bagels etc, och dragit denna enormt stora vagn genom butiken så packade vi in allt i bilen och begav oss till Napa.

Lördagen började med en morgonpromenad, senare vart det frukort i form av scrambled eggs och bagels, the american way. Vinet korkades upp och senare fylldes helgen av minnesluckor och massa konstiga fotografier, haha. Nääärrååå. 2 oss av var nyktra för att vi senare skulle ta bilen och köra en sightseeing genom Napa. Vi åkte förbi massvis av vingårdar och stannade vid en för att se hur det såg ut. Dock tror jag inte man får gå in på själva plantagen, men vi gick in i byggnaden och där vart mer vin. Närråå, inget vin men vi fick åtminstone provsitta en megalimousine, som vi senare knäppte kort på och lurade alla på facebook att detta var vårt transportmedel. Trist för de som inte läser min blogg och roligt för mig, för de personerna får fortsätta tro att vi gled runt på vingårdar i en Limo, vilket inte hade vart helt illa. Efter x antal timmar i bilen och utanför bilen begav vi oss hem för att laga middag. Middagen bestod av kyckling eller kylling som man säger på norsk, potatisklyftor, rotfrukter och sour cream, (typ creme fraiche på amerikanska). Efterrätten var i form av Chips, dip, ännu mer chips och lite mer chips eftersom vi köpt 3 olika sorter i XXL-format. Efterrätten på efterrätten blev en jäkla massa oreos, och carrot cupcakes. Lite mer vin serverades till detta, samtidigt som vi kikade på Harry Potter filmer. Hela helgen speglades av Herr Potter då johanna hade med sig en hel samling. Vi åt till Harry, vi drack till Harry, vi sov till Harry etc. Det var trevligt och helgen i helhet var väldigt mysig. Det var skönt att komma iväg från huset en sväng och få umgås med dessa tjejer.

På söndagen återstod det roligaste -städningen. Och det är inte helt lätt att förstå sig på alla amerikanske apparater, som dammsugare eller alla dessa rengöringsmedel. Det är ju en hel jäkla vetenskap, och många apparater är ju bara idiotiska. Runt 12 tiden var bilen packad och vi begav oss hem. Kvällen avslutades med kinamat och bio "Breaking Dawn", åhh vad säger man, vackert, den var vacker och ack så rolig. haha. Jag kan rekommendera 1an, 3an och, denna film. 2an kan ni hoppa över för där fanns inte så mycket att se. Men damn, Pattinson är ju grym. Ni kan även se "Remember Me" som är en av mina favoritfilmer men denna man. Ja vad säger man, ska man tippa på några kilo upp efter denna helg kanske? Tur att det är thanksgiving imorgon så man får äta ännu mer ;) och slipper oroa sig över träning.

Idag är det Onsdag, och det är inte vilken onsdag som helst, det är min födelsedag, och jag fick precis veta att det ät Min Golden Birthday vilket innebär att jag fyller 23 på den 23e :D vilket i sin tur händer 1gång i livet. Jag fick även prata med min kära fader idag vilket var väldigt roligt. Denna dagen började med att jag var på en Thanksgiving-uppvisning som mitt värdbarn hade på skolan. Eftersom det är den amerikanska högtiden Thanksgiving imorgon så har barnen en "minimum day" idag vilket betyder att dom slutar tidigare, 12.45. Dom är även ledig imorgon och fredag. Så idag när barnen slutat skolan ska vi packa bilarna och bege oss till ett hus som min värdfamilj har hyrt över dessa dagar, så vi åker dit för att fira min födelsedag och thanksgiving. Vad jag kan förstå ligger det ca 1h bilfärd bort och enligt bilder ska det finnas swimmingpool och utomhus jacuzzi, så det lovar gott. Ikväll ska min värdmamma laga Tacos till middag, min favoritmat på min födelsedag, hon är ju för söt. jag var tyvärr tvungen dock att försäkra mig om att bananerna fanns med, tack Mia och Janne för att ni introducerade mig för banan på tacos, det finns ju inget bättre, och nu finns det även i USA :)

Nu måste jag packa och se till att jag inte glömmer något. Adios.

Dessa vagnar var enorma och det krävdes en viss teknik för att köra dessa, en viss teknik som inte existerade.


Dessa hittade vi på en vingård vi stannade vid.


Huset vi fick låna :)

Kök/vardagsrum

Vardagsrum

Skogarna påminde om "wrong Turn" och alla dessa amerikanska skräckfilmer.

Vingårdar

wawawiwa

Skog och "håriga" träd.

Alla tjejer :)

Amerikanska klassiska hus :)

Hittade denna under vår morgonpromenad, mindre trevligt. Vad som hade hänt och vem ägaren var kommer för alltid vara oklart, den såg åtminstone inte ut att vara påkörd.

Au Pair-livet

Au Pair-livet.



Hej Gott folk. Jag har berättat om amerikat, mat, människor och om vad jag upplevt hittills, men jag har helt glömt bort att berätta om Au Pair-livet, om mina vardagar och hur det är att vara au pair. Självklart så ser det olika ut för olika au pairer beroende på vart man bor och vilken familj man jobbar hos. Min familj består av en Mamma, en Pappa och 2 barn. En pojke på 6år och en tjej på 10år. Mitt normala schema ser ut som sådant, jag börjar jobba runt 14.30 då jag hämtar pojken på skolan, i väntan på att Nicole ska sluta 15.00 leker ofta Ethan med kompisar utanför skolan. Mån-onsdag har barnen hittills haft någon efter-skolan-aktivitet. Som för närvarande är dans, fotboll, baseball, typing och robotics. Vissa aktiviteter är direkt efter skolan vilket gör att Nicole eller Ethan går direkt dit när de slutat, och behöver därför ingen skjuts. Medan andra aktiviteter såsom fotboll och dans är lite senare under dagen, vilket gör att jag hämtar barnen på skolan, åker hem, gör läxor och sedan iväg igen. De dagar som barnen inte har några aktiviteter efter skolan, hämtar jag upp dom och oftast åker vi direkt hem för at göra läxor. Nicole som går i 5:an har ofta massa läxor som måste göras och oftast ska de vara klara till nästkommande dag. Samma gäller Ethan, han går i första klass och har åtminstone en läxa/per dag som ska lämnas in nästkommande dag. Vissa dagar har även barnen så kallade "play-dates" detta innebär att de åker till en kompis efter skolan, tar med en kompis hem eller stannar och leker med en kompis på skolgården. Ofta kan play-dates bestämmas av au pairer då man träffas efter skolan, barnen kan leka med varandra samtidigt som au pairerna kan umgås :) Oftast har barnen play-dates på fredagar då de inte har några läxor att göra efter skolan eller på helger då de är helt lediga.
Jag jobbar oftast till runt 18 tiden då middagen är avslutad. Jag brukar även hjälpa till att laga eller förbereda middag. Detta betyder alltså att jag har sovmorgon i princip varje dag, inte illa. Dock finns det saker som behöver göras även vissa dagar på morgonen, såsom tvätta barnens kläder, stoppa in disk i diskmaskin, vika kläder och se till att barnens garderober inte är stökiga. Jag har även ansvar för att dra ut soptunnor på onsdagar, samt att gå och handla mat vissa dagar. Oftast kliver jag faktiskt upp vid 9-tiden, åker på gymmet och tränar själv eller går på gruppass. Vissa dagar möter jag upp med andra au pairer och äter lunch och vissa dagar sover jag lite extra. För att vara helt ärlig så känner jag mig lite som en hemmafru, allt jag gör är i stort sett vardagliga saker vilket inte riktigt ger mig den där jobb-känslan jag är van vid. Det är ett annorlunda jobb helt enkelt och alla har det inte lika lätt. Mitt schema är väldigt bra.

Som au pair tjänar man inte alls mycket pengar, 200$ i veckan, det är upplevelsen man är ute efter och de pengar man man tjänar är ju faktiskt 100% fickpengar. I arbetet som au pair ingår boende, mat, bensin, (åker man långa sträckor med bilen som inte ingår i jobbet får man betala detta själv såklart), oftast förser värdfamiljerna sin Au pair med en mobil som även dom står för, alltså inga kostnader för mobil. Jag har en väldigt bra familj som även försett mig med en egen bil, som jag kan använda när som helst. Många au pairer har endast tillgång till bil under sina jobbtimmar och får senare transportera sig på eget vis. Vissa au pairer har tillgång till bil vissa tider på dygnet, då nattetid tex kan vara en säkerhetsrisk för många onyktra förare är ute på vägarna. Jag har även blivit försedd med en GPS, vilket har vart guld värt. Det är inte helt enkelt att hitta, så en gps har verkligen underlättat även fast den på senare tid verkat testa mig, och ger mig en färdbeskrivning, väl påväg säger den "recalculating" och ändrar plötsligt färdväg. Som tur är har jag börjar lära mig vägarna nu så gps:en har fått sig ett litet break.

Det är inte en dans på rosor att vara au pair, många dagar är helt underbara medan andra dagar är rena rama rolf. Det är verkligen en upplevelse att bo i USA, tillsammans med en amerikansk familj och det är helt sjukt roligt att få prata engelska. Men vissa dagar är tyngre än andra och vissa dagar vill man bara åka hem. Jag har haft hemlängtan men faktiskt inte den där riktigt hemska hemlängtan som vissa får. Peppar peppar, jag vill inte känna av den heller. I början var det tungt men nu har livet börjat få lite struktur, och jag känner mig mer och mer som hemma. Staden jag bor i är vacker och många gånger när jag sitter i bilen kan jag inte tänka på annat än vad vacker det är och vilket fint väder vi har. Vissa dagar är barnen inte alls på bra humör, dom lyssnar inte, dom vill inte göra läxor, dom "svälter", maten är äcklig eller bränner i halsen, man får höra att man är elak och att dom hellre vill att mamma och pappa hjälper dom. "I don't blame you", tänker jag och försöker lugna dom så gott jag kan, och oftast går det över på 2 sekunder. Det konstigaste jag fått skäll över av Ethan var när jag parkerade 2min gångväg från skolan, för att det inte fanns några andra lediga parkeringsplatser. Då fick jag mig en utskällning av stackarn som sa att han förbjöd mig att parkera där, det var för långt att gå??? min fråga vart då -vart ska jag parkera när det inte finns några lediga platser? sedan erbjöd jag honom att jag kunde gå från huset och hämta honom, så kunde vi gå hem tillsammans. Vi bor på toppen av ett berg/hill, och det är inte roligt att gå uppför där. Vägarna är kurviga och branta. Han köpte inte riktigt den idén och gick faktiskt till bilen. Han hade nog bara en dålig dag stackarn.
Som Au pari får man jobba totalt 45h/vecka och man måste ha åtminstone 1,5 dag ledigt sammansatt tid. Oftast jobbar jag inte på helgerna, jag har dock gjort det en del de första veckorna men normalt ska jag inte jobba helger. Som Au pair lever man på sin helger, man umgås med kompisar och det är en tid då man kan komma ifrån huset och "jobbet". Mina lediga helger har jag spenderat tillsammans med kompisar inne i San Francisco, eller åkt till olika shoppingställen. So far har jag inte hunnit testat på något nattliv men det kommer. Denna helg ska jag tillsammans med 2 andra svenska tjejer och en norsk tjej åka till Napa Valley som ligger 1h bilfärd bort. Där ska vi bo i en stuga/hus? som tillhör en av värdfamiljerna, ryktet säger även att vi ska gå på spa? Jag ser verkligen fram emot denna helg, det ska bli roligt att komma iväg och se någonting nytt, och umgås med dessa tjejer. Senare på söndagen när vi kommer hem ska vi gå på bio "Breaking Dawn" som man inte får missa.

Det första jag fick höra från många au pairer som jag träffat här var att -du kommer gå upp i vikt, -har du inte gått upp i vikt än? eller som de hemifrån sa-du kommer ju bli fet. Såsom amerikaner har en bild av att alla svenska är blonda och blåögda har även svenskar dumma förutfattade meningar om amerikaner och USA. Man blir inte fet av boka en resa och sätta sig på planet till USA. Alla amerikaner äter inte hamburgare även om det finns många olika snabbmatskedjor och dom äter inte heller bara på restaurang. Självklart finns det många amerikaner och alla har olika vanor, men nej just den delen man ser på tv om att alla är feta stämmer inte. Sen beror det absolut på vilken delstat du befinner dig i. När jag går på gymmet ser jag väldigt många i bra form som är typ 60+ och jag blir grymt imponerad av att se vad de gör. Min värdfamilj handlar det mesta organiskt, (det är dyrt) och ska vi laga mat som innehåller kött så köps köttet samma dag, samma med fisk och liknande, ingenting sådant köps fryst och ingenting fryses ned hemma. Vi har väldigt lite frysta varor i detta hus. Allt är färskt vilket jag uppskattar, dock blir det mycket handling eftersom man inte direkt kan "storhandla" om man inte fryser in.

Och när det kommer till "gå upp i vikt delen" så skulle jag vilja påstå att det är helt upp till en själv. Självklar kan man väll alltid gå in med den tanken, att man kommer gå upp något kilo, man har ju inte samma vanor som man brukar ha. Man kanske äter på olika tider och hoppar över vissa måltider, man kanske äter mycket ute för det är ett lätt sätt att umgås med vänner, vissa dricker mycket dricka och självklart vill man testa massa ny mat vilket kan resultera i några extra kilon. MEN, det finns gym, dom finns överallt och det är inte superdyrt. Som au pair vet dom oftast att man inte tjänar gulg och gröna skogar vilker ger oss ett bättre pris. Det finns bara undanflykter enligt mig. Jag älskar att äta, samtidigt som jag älskar att träna för att det får mig att må bra. Jag gillar att träna i kombination till att jag faktiskt kan äta lite mer :D vem vill inte det liksom. Viktproblem ska inte stå ivägen för ett beslut om att resa som au pair, det finns alternativ, och åker man hem med sin dubba storlek har man bara sig själv att skylla, inte USA. Det är SANT ;) samtidigt, vem fan har dött av några extra kilon? Nu måste jag sova. Imorgon väntar ett tungt gruppass som ska få mina kalorier i gungning så jag kan äta lite extra oreos, och kinder maxi (som förhoppningsvis kommer imorgon) i helgen ;) Ibland måste man få njuta också.

Denna man, ingen mindre än The King Of Pop, MJ trillade ner i min brevlåda igår och glad är jag för det :) Detta är min första bobblehead, (vilket betyder att huvudet rör på sig) och det kommer garanterat bli fler i samlingen. Underbart är det att min booblehead samlig invigdes av MJ ;)



Godnatt

November

November


Det har alltså blivit den 11 november och igår var det mitt värdbarn Nicoles födelsedag :D Hon fyllde hela 10år idag den 10/11 vilket gjorde detta till hennes "Golden Birthday". Hon fyller alltså 10år den 10 november och jag tror att detta även kan ha varit exakt den dagen hon föddes, på en torsdag? Jag känner att jag inte riktigt har hängt med i svängarna vad det innebär att ha en "Golden Birthday" men det har iallafall firats lite extra. Förra helgen hade Nicole ett födelsedagsparty där hon bjöd in 8 tjejkompisar, dom träffades på en bestämd plats där sedan en limousine dök upp som överraskning och plockade upp tjejerna för att sedan köra dom till San Francisco.

Jag hade denna dag tidigt på morgonen tagit en färja in till SF för att möta upp 2 andra svenska tjejer för lite shopping. Shopping i antal köpta varor var inget att skryta över, men utöver shopping så vart det en hel del vandring och en hel del mat. Vi åt lunch på Cheesecake Factory, som är ett supermysigt ställe där man kan beställa mat och sen om man vill en Cheesecake, och....hur lätt är det att inte beställa en cheesecake, den är helt galet god. Som tur var så delade vi alla tre på en cheesecake, annars hade jag lätt tryckt i mig en hel själv, haha, och jag lovar, det är inga små bitar. Men den är så god att man inte kan sluta äta, och trycker man en sådan helt själv har man i runda slängar fått i sig halva dagsintaget av kalorier, hahaha. Men det är det värt, man äter dom ju inte alltför ofta.

En liten del av San Francisco down town, i det vänstra nedre hörnet kan man se att dom förbereder för en skridskobana som ska upp inför julen. Det spelas även fullt med julmusik i alla butiker och dom har även börjat pynta inför julafton.



Dessa två svenska tjejer träffade jag i SF :)




Runt 18 tiden mötte jag upp min värdfamilj och alla tjejer för en middag på en marockansk restaurang. Borden var låga, i knähöjd och som servett, fick man en handduk att lägga över knäna. Jag och min värdmamma hade väldigt roligt åt detta, det var svårt att äta, lutandes över bordet, och handduken över knäna gav inte direkt en "fin" känsla, haha. Samtidigt såg det inte helt lätt ut att servera på dessa bort heller så servitrisen fick gå ner på knä varje gång. haha. Här var det ergonomiskt. Efter middagen gick vi till ett rum intill, där vi fick se en Magic show, som hölls av en kille, en väldigt känd magiker som tidigare har gjort shower i LA för diverse kändiselit. Eftersom min värdpappa kände denna man så fick vi sitta längst fram, häftigt. Det är obeskrivligt vad han gjorde, och även fast jag satt så långt fram så kunde jag inte se vart grejerna försvann eller hur de kom tillbaka, det var helt galet och väldigt häftigt. Eftersom det var Nicoles födelsedagsfest så fick hon vid ett flertal tillfället komma upp som "frivillig" att hjälpa med olika trick. Hon fick även under middagen en väldigt konstig hatt, misstänker att den var marockansk? Röd med en toffs, eller en "tassel" som Maria Montazami skulle sagt. Maten var god och showen var grym, bra kväll helt enkelt.



Igår då den faktiska födelsedagen infall ordnande familjen en "familje-middag" då det kom lite släktingar och vänner till familjen. Dom ville att festen skulle vara "casual" så pizza beställdes hem, och jag rörde ihop en enkel sallad med grekiskt ost. Till efterrätt vart det Nicoles favorittårta, en prinsesstårta, YAY, jag var iallafall glad. I onsdags, dagen innan födelsedagen tillbringade jag kvällen till att baka svenska kanelbullar, som Nicole fick ta med sig på skolan under torsdagen som födelsedagsfika. Själv tyckte jag det var superskoj att baka, samtidigt som jag också kände att det måste vara roligt att faktiskt ta med någon hembakat, Nicole hjälpte även till att baka, och enligt henne hade aldrig någon tagit med kanelbullar tidigare. Oftast plockar dom upp något (90% av gångerna är det munkar) på någon matbutik, innan skolan, ännu en amerikanskt grej. Nicole ville bjuda alla femteklassare, så i slutändan hade vi ca 50 kanelbullar och betyget från skolan vart bra. Dom gillade bullarna samtidigt som dom vart lite impade på Nicole att hon gjort dom helt själv. Min värdpappa dock tyckte inte bullarna var tillräckligt söta, här finner ett bevis på amerikaner och deras kärlek till socker. Han hade gärna sett lite topping på dessa bullar, tyvärr fanns det inte tillräckligt med tid för detta.
Ballonger på Nicoles födelsedag som jag fick i uppdrag att köpa och jag mixade dom helt själv.

Nicoles bord med alla födelsedagspresenter, hon hade även fått en iPhone 4 några dagar innan. Inte dåligt.


Både Nicole och Ethan fick en varsin "rip stick", en blandning mellan skateboard, wakeboard och snowboard med endast 2 hjul.


Idag är det äntligen fredag, och i veckan har jag gjort en hel del, även fast jag jobbat mycket då min värdmamma vart i NY och jobbat. Jag gjorde ett besök på banken där jag fick mitt bankkort aktiverat samt ett inlogg till en internetbank. Jag vet inte om alla banker är som denna men när man kommer in finns inga kölappar så man sätter sig i en soffa om man vill göra annat än intag/uttag, och väntar tills bankpersonalen dyker upp. Det gäller alltså att vara ärlig, så att ingen får en Lina-spark på smalbenen. I väntan blir man alltid erbjuden kaffe eller te. Jag fick även ett telefonnr från en random kille som hade gjort ett bankbesök, åter till det amerikanska. Han kommer fram till mig och säger något i stil med, -Hey how's it going? och jag har faktiskt inte riktigt förstått vilket typ av svar de vill ha på denna fråga? Han frågar efter mitt mobilnummer och säger att han skulle vilja lära känna mig? Som tur är kan jag inte mitt mobilnummer, och jag kommer nog aldrig vilja lära mig det heller, för det är världens bästa ursäkt till att inte ge ut sitt nr. I samband med att en bankkvinna kommer för att hjälpa mig ger han mig sitt nummer på en lapp där det står -call me. När denna kille lämnat banken kommer det fram att han precis kommit ut ur fängelset. Tro på fan det som han såg ut, snaggad med byxorna nere under stjärten. Denna info kom ifrån bankkvinnan som senare säger att hon tycker jag är så trevlig och pretty att hon vill varna mig så jag inte hamnar i någon trubbel. Jag fick även beröm för mitt hår och min inbakade fläta. Tänka sig att inte en enda amerikan kan förstå att jag gjort den alldeles själv. Jag är ganska magisk, haha. 5 minuter senare går hon mig till dörren, håller upp dörren och önskar mig en trevlig dag. Trevligare personal får man leta efter. Jag kanske skulle ha gett henne mitt nummer? HAHA.

Denna vecka har jag vart på gymmet 3gånger, jag är så stolt över mig själv och imorgon kommer bli mitt fjärde då jag funderar på att gå på ett spinningpass. Jag var på ett pass förra fredagen, jag kommer inte ihåg namnet på detta pass men det var tungt. Det var snabba fötter, repstegar, armhävningar, det var hopp i miljoner och i flera olika former. Passet varade i 60min och jag var helt färdig efteråt. Fotbollskonditionen håller verkligen i 2v efter att man slutat, jag hade blodsmak i munnen de första 10minuterna, haha. Det var otroligt skönt när detta pass var över och tydligen är det samma människor som går på just detta pass varje vecka, så de känner varandra. Det var skoj och alla peppade varandra, speciellt mig eftersom de antagligen såg att jag höll på att dö. Efter passet sa "tränaren", -Detta var Linas första pass, ge henne en stor applåd, hahaha. Absolut måste jag ge detta pass en andra chans och se om jag förbättrats. haha.

Imorgon ska jag även tillsammans med 2 andra svenska tejer och en norsk tjej åka till ett outlet-mall och shoppa. Det ska bli trevligt. Jag lyckades även hitta mig till Amazon.com och beställa grejer för 1000kr. Fråga inte vad, men ni kan få veta att detta paket innehåller en 32p box kinder maxi :D Jag kommer bli så lycklig när denna box dimper ner i min brevlåda nästa vecka. Prisa kinder maxi.

Om 1,5 veckor är det min födelsedag samtidigt som helgen efter är Thanksgiving. Detta ska vi fira genom att åka upp till en stuga, som ligger ca 1h från Ross. Det är en vingård med swimmingpool och utomhusjacuzzi. Vi åker dit på min födelsedag och firar med släktmiddag och sedan stannar vi över thanksgiving då fler familjer kommer dit för middag.

Jag kom på ännu en amerikansk grej som jag missade i det förra inlägget, när man kör bil i USA får man svänga höger på rött, i vissa udda fall får man inte det, men då finns en skylt som bekräftar detta. Det finns även knappt några rondeller här, jag har stött på en men det var ute i ingenstans där trafik inte existerade. I Amerikat kör man på stop-skyltar överallt istället. Den som först kommer till stop-skylten i en korsning får köra först. Snacka om lätt till olyckor, det verkar verkligen anpassat efter att ha en automatdriven bil. Jag kan inte ens tänka mig att köra en manuell bil här, det skulle inte funka. Imorgon är det Frippes födelsedag, eller idag faktiskt svensk tid, GRATTIS FRIPPE , jag hoppas den blir underbar och att du får en massa presenter.

En bild på mig och Nicole min första helg här då vi hade en Tjejsöndag och gick för att få manikyr och pedikyr, jag hade kunnat tänka mig att jag någonsin skulle göra någonting sådant, men se på fan, och jag gillade det faktiskt. haha. Dock var det lite obehagligt att ha någon som skrubbar ens fötter, speciellt en fotbollsspelares fötter, ni förstår vad jag menar :)



Nu ska jag sova och ladda inför en bra lördag. Godnatt mina vänner.

Sverige - USA

Sverige - USA


Imorgon, den 7 November firar jag 1månad i USA.
Känslorna har varit blandade, det går uppochner, många dagar är kanon men vissa dagar vill man bara packa väskan och åka hem, för min del tror jag det har berott på att jag många gånger känner mig ensam. Men äntligen har jag börjat komma in lite i det amerikanska livet, jag har lärt mig hur lunchlådans alla fack ska fyllas, jag har skrivit in mig på ett gym, jag har lärt känna familjen bättre och störst av allt, jag har hittat lite vänner. Det räcker inte med att ha familjen, det visste jag, man måste ha ett liv "utanför" jobbet även fast jag gillar min värdfamilj väldigt mycket så kan det bli lite för intensivt att umgås med dom även då jag inte jobbar. Det är svårt att inte jobba när jag är med familjen, det blir lätt att man plockar ur diskmaskinen, eller hjälper med middag, det faller naturligt in att hjälpa till. Men då blir det istället att man aldrig är ledig på riktigt, så att komma bort från huset är en bra grej och jag har inte riktigt kunna göra det än eftersom jag inte riktigt haft några vänner. But now I do, yaaaay, haha.

De finns några klassiska skillnader mellan Sverige och USA, och tro mig, jag kommer aldrig sluta sakna den svenska maten. Den svenska tacos vi äter får mig att börja dregla och jag vill nästan spy när jag ser hur de fyller sina tacos på det mexikanska eller amerikanska viset, det är bönor, det är ost och väljer man kyckling får man en överkokt/stekt supertorr kycklingklump mitt i brödet - Nej tack.

Detta har jag lärt mig denna månad:

-
Amerikaner gillar ost, det är ost på allt och i allt, det är mac and cheese (makaroner i ost), det är mozarellaost på mackan, det är ostsnacks och det är "ostpinnar", ost format som pinnar eller rullar som man bara äter rakt av.

-
När man handlar i en amerikansk matbutik så är det alltid eller oftast ett butiksbiträde som packar alla ens varor i påsar.

-
Många gånger, beroende på hur mycket man handlar så får man maten packad i papperspåsar som inte har handtag. Jag finner ingen lokig bakom detta.

Amerikaner äter inte ketchup på makaroner som vi svenskar gör, dom äter ketchup på pommes frites och kyckling. Men när dom äter pasta är det ostsås eller tomatsås, inte bara ketchup. Det är tydligen väldigt svenskt.

-
Amerikaner gillar socker, på de flesta matförpackningar kan man läsa, low fat, eller nonfat då amerikaner är rädda för fett. Men iställer kompenserar dom med socker, i dricka kan man känna stor skillnad, amerikansk coca cola är inte samma som svensk och Amerikansk dricka överlag är verkligen sött.

-
Amerikaner gillar inte när det är lite för mycket kryddor, jag skulle säga normalkryddat, såpass att maten smakar annat än rå köttfärs men amerikaner (enligt mig) föredrar smaklöst. Inte för mycket lök, inte för mycket salt, inte för mycket peppar, inte för mycket vitlök. Det är många gånger som maten är smaklös.

-
De klassiska amerikanska handtagen, knoppar man vrider med en liten knopp i mitten som man trycker in när man stängt dörren för att låsa. Det är med andra ord väldigt svårt att öppna dörrar om man har händerna fulla med saker. För er som sett American pie 2, då Jim limmar fast en film i handen och ska försöka öppna dörren, jag förstår honom, det är omäjligt, haha.


-
I de flesta, (möjligtvis alla) amerikanska hem finner man ett hål i vasken i köket. I detta "hål" finns det någon typ av blad. Man slänger eller pressar ner all mat man inte äter i detta hål, sen startar man kranen och sedan trycker man på en separat knapp som får dessa blad att snurra, som en mixer ungefär. All mat krossas och far ner...ja vart det tar vägen har jag ingen aning om. Men det fungerar som en kompost och maten försvinner ner i marken (tror jag). Det är hemskt smidigt och det är verkligen något jag skulle vilja ha i Sverige.

-
Heltäckningsmattor, klassiska amerikanska heltäckningsmattor. I huset som jag bor i dock, kan man bara finna en heltäckningsmatta, och guess what, det är i mitt rum. Min första tanke gällande dessa mattor är att de är skitiga, och samlar en massa skit. Men faktiskt inte, det är trevligt, och det är inte alls lika kallt om fötterna när man har en sådan matta. Dock förstår jag inte vissa familjer då många använder skorna inomhus samtidigt som de har heltäckningsmattor i de flesta rummen.

-
Amerikaner använder Uggs, en sko som i Sverige används på vintern. I USA kan man se folk använda denna sko året om, ibland till kjol. Det är även en sko som både killar och tjejer använder. I Sverige skulle jag påstå att endast tjejer använder denna sko.

-
I USA är säkerheten runt deras barn extrem. Det finns även en lag som säger att man inte får lämna barnen ensamma i bilen, inte ens för 2sekunder om man glömt mobilen inne och måste springa in en snabbis. Då får man knäppa lös barnen och ta med dom för att hämta de glömda grejerna. En ganska bra lag faktiskt med tanke på att en svensk pappa i Sverige för något år sedan glömde sitt barn i bilen som senare dog pga värmen.
Häromdagen när mitt värdbarn hade fotbollsträning kommer en mamma upp till oss och frågar om vi kan hålla ett öga på hennes son, som spelar för att mamman inte har tid att stanna för att kolla. Och hennes son var väldigt rädd för att någon skulle kidnappa honom. Vårat uppdrag var alltså - kolla så att ingen kom och tog hennes son från fotbollsträningen. Vem vet? haha. wow, vilken liten värld man lever i. Här är bilen jag kör.

-
Amerikaner jobbar, och dom jobbar mycket. Dom har ofta en städerska som städar huset 2ggr/vecka, en trädgårdsarbetare som fixar gräsmatta och buskar, en poolskötare om man har pool, och sedan en Au pair som jag eller nanny som tar hand om deras barn, skjutsar/hämtar från skolan, fixar lunch, gör läxor. Föräldrarna jobbar, inte undra att dom har så mycket pengar, men inte alls mycket ledig tid, frågan är ju bara vad man skulle föredra.

-
I USA, pga att människorna här är så stressade så finns det mesta på drive thru , inte bara mat utan även bankautomater mm.

-
I USA serverar man inte maten på spisen, så att alla kan ta sin egen mat, utan man serverar maten på tallrikarna som man ställer på bordet.
-
I USA ska man inte bli förvånad om någon främmande människa börjar prata med dig, eller säger good morning som en man sa till mig igår inne i SF.
När man kommer in i tex en klädbutik så får man ofta frågan -Hi how are you, are you finding everything okay? Dom är väldigt serviceinriktade och trevliga, ibland kan det bli lite mycket dock om man är svensk och ovan.
Här är en liten del av staden Ross som jag bor i, det är en liten mysig stad.

Här är utsiken från mitt rum, vi bor på toppen av berget", det finns tydligen montain lions här, vilket är pumor, haha, shitballs. Därför får jag inte släppa ut hunden på baksidan. Vem vet vad som kan sitta i trädet?

border-bottom: 2px solid #000000;

1/11 Tisdag

1/11 Tisdag


Wow, dagarna bara flyger förbi, ännu en vecka har gått och det har varit en väldigt händelsefull vecka. Utöver de vanliga dagliga rutinerna så planerades en massa inför mitt värdbarns Halloweenfest som hölls i lördags. Nicole ville bjuda alla femteklassare vilket resulterade i ca34 barn på festen. Det var full fart, alla sminkades till zombies, det vart dancebattle, det tävlades, en zombiefilm gjordes och massa godis, korv och chips gick åt. En stor filmduk hade placerats ut på bakgården för att spela upp Michael Jacksons "Thriller". Lite kaos var det, men vad kan man förvänta sig? alla barn hade iallafall roligt och det var ju syftet med hela grejen.

Eftersom den riktiga halloweendagen var igår (måndag) så hade barnen tagit med sina outfits till skolan där dom bytte om och senare under dagen gick en halloweenparad. Efter paraden samlades dom åter i sina klassrum där föräldrar hade tagit med och dukat upp en massa fika och dricka. Barnen slutade skolan runt 14.30, och efter en kort powernap på hemmaplan så bytte hela familjen om till sina halloweenkostymer och sminket kletades på. Min värdmamma och värdpappa var vampyrer, Ethan var en soldat, jag var en zombiesjuksköterska och Nicole....Hon var hemskt söt men jag har ingen aning om vad hon var dock? Runt 18 tiden åkte vi vidare till en familj som bor på en väldigt känd "trick or treat" gata (bus eller godis i Sverige), Shady Lane. Husen efter denna gata dekoreras till max och vissa ska alltid vara lite bättre än andra. Gatan stängdes av för bilar och fylldes av familjer med barn som gick "trick or treat". Senare under kvällen dök även tonåringarna upp efter denna gata, och vad jag kan förstå så är just Shady Lane väldigt känd för en bra "trick or treat" gata vilket gör att inte bara stadens folk kommer hit, det kommer även folk från hela USA just för att gå denna gata. Det var mäktigt och jag älskar hur alla föräldrar skaffar en halloween outfit.

Min utklädnad var ett impulsköp, i sista minuten då jag i all hast svängde in på en "Spirit Halloween" butik under tiden som jag var ute och shoppade grejer inför Nicoles Halloweenfest under lördagen. Köerna var långa och jag hade inte mycket tid vilket resulterade i en sjuksköterska-klänning, knästrumpor, latex, fejkblod och smink. Resultaten dock vart över förväntan. Dessa halloweenbutiker ägs av ett speciellt företag, och finns bara under en viss tid på året, ungefär 2månader innan halloween. Dom är smockade med grymma grejer, det är kroppsdelar, zombiebarn, kistor, lik, halvt uppätna människor, spindelväv, kostymer, råttor, spindlar, you name it, dom har allt. Och är man inte där i tid, vilket jag och Erica inte var förra året, så får man plocka ihop delar från golvet och bygga sin egen kostym, till bättre pris då eftersom folk i all stress bara sliter ut kläder och grejer ur förpackningarna och slänger i högar på golvet.

Idag (dagen efter halloween) har barnen varit lediga från skolan. Nicole hade en kompis som sov över och Ethan hade en kompis som vi åkte och plockade upp för att senare åka på bio. Jag och 4barn, det var inte lätt men jag tack vare min älskade gps så tog jag mig dit och vi tog oss hem :) Det är mycket de kommande veckorna, Nicole fyller år, jag fyller år, det är Thanksgiving, sen kommer julen och Renees födelsedag på det. Nu till helgen ska Nicole ha sitt födelsedagsparty, 10tjejer är bjudna och väl på plats kommer dom överaskas av en limousine som tar dom till San Francisco downtown där middag och en show med en trollkarl väntar, tydligen ska denna show vara väldigt bra så jag är galet peppad. Det är en show för både barn och vuxna. På söndag ska jag även åka in till SF för att träffa en svensk tjej som kom hit för en vecka sedan. Det ska bli trevligt och det ska bli shopping ;) Jag har även skrivit in mig på ett gym, gold's gym där jag har tillgång till alla tänkbara träningsmaskiner, löpband, samt att jag kan köra olika pass, detta för ett fint au pair pris: 280kr/mån. Det känns bra att kunna gå någonstans att träna samtidigt som jag kan gå och simma på ett annat ställe där familjen har ett medlemsskap.
Min outfit.


Zombieparty


Även hundar får utklädnader, haha


Tandfen, en lärare på skolan.



Frihetsgudinnan


Ett av husen på Shady Lane


Deadwood, detta hus hade ett helt eget husbnd och scen, och enligt alla som bor här så är detta det bästa huset varje år, förra året hade de en drake i metall som sprutade eld.





Dekorationer


Någon har uppstått från de döda.


Gravgård


Nu måste jag sova. Godnatt